Назад до Камфорово масло

Камфорово масло

  1. Камфорово масло
  2. Произход на камфоровото масло
  3. Свойства на камфоровото масло
  4. Емоционално и духовно приложение на камфоровото масло
  5. Лечебно приложение на камфоровото масло

Свойства на камфоровото масло

След дестилация и в условията на вакуум се извличат три различни вида камфор: бял, жълт и кафяв. За ароматерапията се използва само белият камфор, който има чист и свеж аромат. Кафявият и жълтият камфор са токсични и канцерогенни, тъй като съдържат сафрол и не се използват в ароматерапията.

Екстракция

Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на корените или клоните на дървото. След това извлечения концентрат се поставя във вакуум и се филтрира.

Химичен състав

Основните химични компоненти на камфоровото масло са: а-пинен, камфен, б-пинен, сабинен, phellandrene, лимонен, 1,8-цинеол, г-терпинен, р-cymene, terpinolene, фурфурол, камфор, линалоол, bornyl ацетат, терпинен-4-ол, caryophyllene, борнеол, piperitone, гераниол, сафрол, канелен, метил цинамат и евгенол.
Кафявото и жълто камфорово масло имат много високо съдържание на сафрол, около 10-20% за жълтото и към 80% за кафявото. Това ги прави особено опасни и неизползваеми, тъй като са считани за токсични и канцерогенни.

Предпазни мерки

Камфоровото масло е много силно и трябва да се използва с повишено внимание. То всъщност не се използва в ароматерапията, тъй като се класифицира като конвулсивно и невротоксин. Предозирането му може да предизвика гърчове и повръщане. Хора страдащи от епилепсия и астма, както и бременни жени не трябва да използват маслото.

Терапевтични свойства

Терапевтичните свойства на камфорово масло аналгетик, антидепресант, противовъзпалително, антисептично, кардиологично, газогонно, диуретично, антипирептик, хипертония, инсектицид, слабително, загряващо, стимулант, средство за изпотяване, противоглистно, средство за рани.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...