Назад до Ментово масло

Ментово масло

  1. Ментово масло
  2. Произход на ментовото масло
  3. Свойства на ментовото масло
  4. Емоционално и духовно приложение на ментовото масло
  5. Лечебно приложение на ментовото масло

Свойства на ментовото масло

Маслото от мента има свежа и остра ментолова миризма и е бледо жълто на цвят с воднист вискозитет.

Екстракция

Ментовото масло се извлича от цялото растение над земята, точно преди цъфтежа. Маслото се извлича чрез парна дестилация на пресни или частично сушени растения, като доходността му е от 0.1% до 1%.

Химичен състав

Химичните компоненти на маслото от мента са: ментол, menthone, 1,8-цинеол, метил ацетат, methofuran, isomenthone, лимонен, б-пинен, а-пинен, germacrene-г, транс-сабинен хидратират и pulegone.

Предпазни мерки

Ментовото масло не е токсично или дразнещо в ниски дози, но поради съдържанието си на ментол, може да бъде сенсибилизиращо в по-големи дози. Това може да предизвика дразнене на кожата и лигавиците и трябва да се държи далеч от очите.Трябва да се избягва по време на бременност и не трябва да се използва от деца под 7 годишна възраст.

Терапевтични свойства

Терапевтичните свойства на маслото от мента са: обезболяващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, стягащо, газогонно, жлъчегонно, сърдечно, деконгестант, отхрачващо, антипирептик, чернодробно, стимулант, стомашно, средство за изпотяване, вазоконстриктор и противоглистно средство .

Рейтинг:

Отзиви

Анонимен
у дома имаме ментово масло. когато някой го хване хремата си капваме по две капки в чая и всичко е наред.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...