Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Ароматерапия  »  Основи на Ароматерапията  »  Ароматерапия и стрес

Ароматерапия и стрес

Ароматерапия и стрес

Силата на ароматерапията е в съчетаването на двата фактора и по всяка вероятност това, с което тя е най-добре известна, е именно противодействието срещу стреса и многобройните състояния, в чиято основа стои стрес, представляващи вероятно около 90 % от всички здравни проблеми. Какъв е механизмът на нейното действие? Една илюстрация е представена по долу. „Стрес-цикълът" представлява омагьосан кръг, низходяща спирала. Посочени са четири симптома, които най-често са първите показатели, че нещо не е наред - умствена напрегнатост, лош сън, физическо напрежение и отпадане. В това отношение допълнителните предупредителни признаци могат да бъдат болка, липса на апетит, лесна раздразнимост и много други. Току-що изброените явления са част от всекидневния живот на повечето от нас и ако сме в състояние да се справим с тях по подобаващ начин, няма никаква причина за тревога. Налага се обаче да търсим помощ, когато настъпи влошаване, когато нашият собствен стрес-цикъл поеме командата и направи пробив в отбранителната линия на доброто ни състояние. Идва момент, в който ние не можем повече да си помогнем сами, да преодолеем стрес-ситуацията, независимо дали тя се дължи на собствените ни действия, или на нещо извън нашия контрол.

Стрес цикълПоложителният ефект в такива случаи е първото нещо, което се стремя да открия у болния с оплаквания, свързани със стрес. Благотворните промени стават очевидни още след първата процедура. Нерядко пациентите споделят, че се чувстват вътрешно по-добре, сънят им е по-пълноценен, не са толкова уморени, имат апетит и нормален полов живот; общо взето, са по-ведри и по- силни. Целта на ароматерапията е да ни накара да се почувстваме по-добре ако не по време на лечението, то със сигурност след него. Причините са комплексни, но това все пак се дължи отчасти на освобождаването на определени химически съединения, оказващи влияние върху настроението. Известни са като неврохимикали, защото са взаимосвързани с нервната система. Действието на един от тях, норадреналина, вероятно се отключва от стимулиращи масла, а серотонинът се влияе от успокояващи масла.* На други като ендорфините и енцефалините дължим доброто си състояние след лечението. Известно е, че те имат двояк ефект. Първо, чувстваме се отлично, леко еуфорични, и второ, действат като естествено болкоуспокояващо средство. Войници, получили тежки наранявания по време на бойни действия, понякога са безчувствени на болка за известно време, защото в организма им се отделят болкоуспокояващи неврохимикали. Изследване, проведено в Пекинския медицински колеж, показва, че натискът с пръст в акупунктурните точки може да повиши прага на болката до 133 % в резултат на увеличените нива на ендорфините и енцефалините.

* (Майкъл Шипли, неврофизиолог от университета в Синсинати, е доказал, че влакна от обонятелния нерв пренасят импулси до две малки, но важни части на мозъка - локус церулеус (ЛЦ) и рафе нуклеус (РН). Норадреналинът се концентрира в ЛЦ, а серотонинът - в РН)

Болка и стрес са в значителна степен свързани помежду си. Въпреки че нито едно етерично масло не се приема като мощно болкоуспокояващо средство, съществуват много състояния, придружени от болка, при които ароматерапията носи облекчение: ужилвания от скорпион, от отровен паяк, пчела и оса; невралгия; ишиас; зъбобол и главоболие.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 5063

Препоръчани продукти

Коментари за Ароматерапия и стрес

  Подобни статии

  Масло от петитгрейн

  Масло от петитгрейн

  Маслото от петитгрейн се извлича от растението Citrus Aurantium от семейство Rutaceae. Това етерично...
  Борово масло

  Борово масло

  Боровото масло се извлича от растението Pine (бял бор) от семейство Pinaceae. Въпреки, че това етери...
  Масло от розмарин

  Масло от розмарин

  Маслото от розмарин се извлича от растението Rosmarinus Officinalis от семейство Labiatae. Чистия и ...
  Масло от градински чай

  Масло от градински чай

  Маслото от градински чай се извлича от растението Salvia Officinalis от семейство Labiatae. Това ете...