PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Основи на Ароматерапията

Динамика на етеричните масла

Етеричните масла са динамични в много отношения. Те представляват силно чувствителни органични течности, които, ако не се съхраняват при подходящи условия, влошават качествата си. Губят лековития си потенциал, или т. нар. „живителна сила", и в този смисъл се приемат като динамични течности. Приложени върху тялото, те действат твърде бързо. Лесно преминават през кожата в организма, а могат да проникнат и през стените на кръвоносните съдове и телесните тъкани. Етеричните масла са динамични, защото влизат в тялото, оказват своето действие и го напускат по един лек и неангажиращ начин.

Всъщност една от причините за разреждането им в растителни масла е необходимостта от известно забавяне на тяхното действие. Въпреки че не престояват в организма по-дълго от три-четири часа, те отключват оздравителен процес, който може да продължи с дни или дори седмици след това.

Етеричните масла са динамични, защото действат на няколко нива едновременно, като оказват влияние върху органи, функции, тъкани, течности, клетки и фина енергия. Динамичният им характер се състои и в това, че независимо от силното разреждане те са ефикасни. Едно изследване на ефекта на лимоненото масло при стимулиране отделянето на слуз от белите дробове доказва, че дози, еквивалентни както на 68 капки, така и на 1/30 от една капка, инхалирани от нормален човек, са еднакво резултатни. Дозите между двете крайности са далеч по-малко ефикасни.

Друго доказателство за динамичността на етеричните масла е фактът, че те са синергични. Синергизъм означава съвместно действие, в хармония. Обикновено етеричните масла са по-полезни, когато се прибавят към други етерични масла. Смесването на две до пет масла е правило във всички клонове на ароматерапията. По неизвестни причини използването на повече от пет или шест, изглежда, води до намален ефект. Вместо увеличен потенциал се наблюдава понижена ефективност. Комбинирането на маслата не е достатъчно само по себе си да осигури по-активно действие — много зависи от това, какви масла се смесват и с каква цел. Красноречив пример за синергизъм може да се открие в изследването на антибактериалното действие на 35 етерични масла, проведено през 1958 г. Първо, авторите са тестували всяко масло срещу пет болестотворни бактерии и след това са подложили на тест същите масла в комбинации по две, а впоследствие — по три. Нито една от двойните смески не е показала увеличен ефект, докато 20 % от тройните регистрирали по-добър резултат. Най-ефикасната комбинация срещу специфичните бактерии се оказва тази от евкалипт, канела и хвойна, която има 29 % по-силно действие, отколкото същите масла, приложени поотделно.

Синергичният ефект се третира също така от Валне при обсъждане на въпроса за електрическото съпротивление. Той дава за пример четири етерични масла: карамфил, мащерка, лавандула и мента. Електрическото съпротивление на тази смес, което се очаква да възлезе на 3275, е всъщност 17000, т. е. пет пъти повече. Съпротивлението на сместа е много по-високо, отколкото на съставните есенции. Ароматерапевтичните комбинации невинаги постигат синергизъм, но когато той е налице, резултатът е със значително по-високи стойности от сумата на отделните съставки.

Трябва да се подчертае, че френските лекари ароматерапевти, които работят на базата на аромаграмата, използват предимно смеси от ароматични масла и по-рядко прилагат най-ефикасното. В холистичната ароматерапия комбинациите са познати още от времето, когато Маури въвежда концепцията за „индивидуалното предписание". Те имат и други предимства. Парфюмът е пример за един вид синергизъм в действие, тъй като стремежът е да „представлява смес, в която съчетанието като цяло мирише по-хубаво от всяка съставка, взета поотделно". В същия ред на мисли би следвало да се подчертае, че простите комбинации от етерични масла и като ухание са, общо взето, по-привлекателни от единичните масла. Без да се спираме на естетичната страна на въпроса, това води и до по-висока степен на възприемане от страна на пациентите, което пък може да се окаже от съществено значение при лекуване на психични и предизвикани от стрес нарушения. Чрез използване на смеси от масла е възможно да се получи лек, който е с по-фина и чувствителна нагласа към индивидуалните нужди. При подбор, направен сред не повече от 25 етерични масла, са възможни над 15000 комбинации, всяка от по две, три или четири есенции.

Синергизмът има и други измерения. Върху свойствата на етеричните масла може да се влияе в различна посока според това, какви са другите съставки, с които се смесват. Подходящ пример в това отношение е бергамотовото масло. Комбинирано с жасмин, то придобива ерогенно свойство; с портокаловия цвят оказва предимно успокояващо действие; в комбинация с лавандула или чаен храст преобладаващ е ефектът му на антисептик, а при смесване с розмарин има най-вече ободряващо и стимулиращо въздействие. Бергамотовото етерично масло е едно от най-лесно приспособимите.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...