Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Ароматерапия  »  Основи на Ароматерапията  »  Естественото равновесие

Естественото равновесие

Естественото равновесие

Всеки момент в тялото се извършват хиляди различни действия, които са насочени към осигуряване състоянието на равновесие. Процесът на поддържане на хармонията е известен като хомеостаза и в него са ангажирани всички органи и функции на организма. Очевиден пример в това отношение е телесната температура, която в значителна степен се влияе от външните условия. Ако не притежаваме вграден термостат, тя ще се повишава и спада винаги, когато температурата на средата се променя или когато поемаме горещо или студено питие. Разнообразни предупредителни сигнали ни предпазват от други видове дисхармония. Жаждата предотвратява обезводняването, чувството за глад - гладуването, а умората - изтощението. Необходимо е наличието на голям брой скрити процеси, незабележими и в значителна степен неосъзнавани, за да се поддържа хомеостазата. И все пак, когато настъпи срив на определено ниво, когато не обръщаме внимание на малките предупредителни сигнали и продължаваме, като че нищо не се е случило, най-честият резултат е някаква форма на заболяване. Потискането на предупредителния сигнал или симптом с лекарства обикновено не е достатъчно, за да се възстанови равновесието или това, което наричаме здраве.

Терапевтично равновесиеХората, постоянно пренебрегващи признаците на умора и насилващи се над естествените, допустими граници в своята работа, рискуват свръхнатоварване на сърцето. Д-р Питър Никсън използва диаграмата, показана на фигурата, за илюстриране на подобна ситуация. В определени параметри работата (действието) и възбуждането (напрежението) са нормални и здравословни. При постоянно натоварване отвъд критичната точка на умора ние се излагаме на опасност от изтощение, нарушено здраве и срив - емоционален или физически (примерно сърдечен пристъп). Коментарът на Никсън е: „Изтощение, съпътствано от гняв и отчаяние, е особено опасно от гледна точка на хомеостазата. Най-честите непосредствени причини, изглежда, са... тежка обида, постоянен недостиг на време, негодувание от промени, наложени от други хора. Нормалната реакция е да се отрекат или отхвърлят проблемите и да се продължи по същия начин независимо от... Но тези омагьосани кръгове не могат да продължават до безкрайност. Рано или късно хомеостазата бива нарушена и се отключват серия от порочни функции, които са в състояние да доведат до срив (точка Р на фигурата), тъй като поддържането на константността на вътрешната среда вече е невъзможно."

От схемата е ясно, че сред най-честите признаци за лошо здраве е високото кръвно налягане, а едно от средствата, използвани от Никсън за противодействие, е масажът.

Подобен модел е приложим при всякаква болестна ситуация - не само при сърдечно-съдово заболяване, и илюстрира отчетливо ролята, която самите пациенти често изпълняват, и най-вече голямото значение на хомеостазата или естественото равновесие. При други случаи вероятно последствията няма да бъдат повишено кръвно налягане и сърдечни кризи, а примерно хранителни алергии, колит, предменструален синдром или екзема.

Би следвало да признаем, че хомеостазата поначало се управлява от нервната и ендокринната система, които от своя страна могат да бъдат повлияни от многобройни фактори, включително емоциите и ароматерапията. Всеки метод на лечение има за цел, пряко или косвено, да поддържа или да възстанови хомеостазата. Чрез нервната и ендокринната система е възможно да се предизвикат най-разнообразни емоционални и физически реакции. Тук ароматерапията действа както с масажа, така и с етеричните масла. Както показва разработката на Никсън, масажът е в състояние да снижи кръвното налягане, а несъмнено влияе и върху настроението, като се стреми да предизвика релаксация с неутрализиране на ефектите от стреса. Тук значението на етеричните масла би могло да се изтъкне с много повече подробности.

В книгата си „Една нова медицина - фитотерапия и ароматерапия" Валне и колектив от автори изброяват редица етерични масла, оказващи специфично действие върху вегетативната нервна система и върху секрецията на адреналин и естроген. Приема се, че маслата от босилек, бор и чубрица стимулират симпатиковите нерви, както и надбъбречните жлези. Маслата, потискащи дейността на надбъбречните жлези и релаксиращи нервната система, включват иланг-иланг и корен на ангелика (лечебна пищялка). Стимулантите на естрогена съдържат ангелика, кориандър, кипарис и копър. Очевидна е корелацията между надбъбречните жлези и вегетативната нервна система, тъй като и двете структури произвеждат субстанция, наречена норадреналин., който се явява ендокринен хормон и в известен смисъл - неврохимикал. Неврохимикалите, или химикалите преносители, са известни като средства, влияещи на настроението по различни пътища чрез ефекта, който оказват върху череп- номозъчните нерви.

Въпреки че повечето етерични масла притежават строго определени, специфични лечебни свойства, не са редки случаите, когато те могат да се използват с едното от две противоположни качества според нуждите на индивида. Етеричните масла на чесъна и исопа нормализират кръвното налягане. Ако е значително повишено, приложението на едно от тях ще доведе до снижаването му. Ако е твърде спаднало, и двете ще го повишат. Заслужава внимание едно изследване върху ефекта на исоповото масло върху кръвното налягане, което показва, че в началото то го повишава, след това го понижава и едва след това го нормализира, което ни навежда на мисълта, че етеричното масло проверява налягането, за да установи дали то се нуждае от промяна - нагоре или надолу. Нормализиращото действие върху нервната система е твърде чест резултат от използването на етерични масла. Маслата от бергамот и мушкато оказват стимулиращо или отпускащо действие според състоянието на индивида. Японско изследване на ефекта на етеричните масла върху централната нервна система доказва, че маслото от мушкато активизира някои индивиди и успокоява други. Подобно явление не може да се открие в химическите лекарства, както не се отнася и до всички етерични масла, но е възможно при някои билкови лекове. В книгата „Изкуството да лекуваш" Тед Капчук и Майкъл Краучър твърдят, че "действието на корена от китайска ангелика върху матката не може да се обясни на базата на теорията „едно лекарство - един резултат"; този корен е в състояние както да отпусне стегнатата матка, така и да стегне отпуснатата". Нормализиращият феномен, доколкото е налице, доказва многостранността на естествените лекарства и положителния им принос при решаване на проблемите на „естественото равновесие".

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 5219

Препоръчани продукти

Коментари за Естественото равновесие

  Подобни статии

  Лимоново масло

  Лимоново масло

  Етеричното лимоново масло се извлича от растението Citrus limonum, известно още като Citrus Limon от...
  Масло от мандарина

  Масло от мандарина

  Маслото от мандарина се извлича от растението Citrus reticulata от семейство Rutaceae и е известно о...
  Масло от майорана

  Масло от майорана

  Етеричното масло от майорана се извлича от растението Origanum marjorana от семейство Labiatae. Масл...
  Масло от лайм

  Масло от лайм

  Маслото от лайм се извлича от растението Citrus aurantifolia от семейство Rutaceae. Неговата свежа ц...