PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Основи на Ароматерапията

Защитна функция на етеричните масла

  1. Защитна функция на етеричните масла
  2. Аромаграма
  3. Ефикасност на етеричните масла срещу паразити
  4. Ефикасност на етеричните масла срещу гъбички
  5. Антиоксидантен ефект на етеричните масла
  6. Ефикасност на етеричните масла срещу инфекции
  7. Формиране на бели кръвни клетки
  8. Етеричните масла като разтворители
  9. Пречистване на кръвта с етерични масла
  10. Етеричните масла като диуретици

Съществуват много начини, по които етеричните масла могат да оказват защитно или предпазно действие. Подобно на защитната роля, която изпълняват в растението (при много растения изпаряването на етеричното масло от повърхността има защитна роля срещу вредното действие на бактерии, гъбички или други вредители.), те предпазват и нас срещу бактерии, вируси, гъбички, паразити, алергени и токсини. След първия тест, проведен през 1887 г., са били правени още стотици, доказващи ефективността на етеричните масла срещу бактериите. Всички етерични масла имат антибактериални свойства, но всяко масло е ефикасно само срещу определен вид бактерии. Едновременно с това, макар и токсични спрямо бактериите, повечето масла са напълно безвредни по отношение на човешкия организъм, като най-добрият пример в този смисъл е маслото от чаен храст. То е най-резултатното и най-малко вредно антимикробно етерично масло (вижте таблицата). Действа и срещу кандида албиканс - гъбичка, причиняваща млечница (инфекция на устната лигавица), и срещу трихомонас вагиналис - микроорганизъм, водещ до инфекции на влагалището.

Етерично маслоРазрежданеБактерияЗаболяване
Чаен храст 1:200 стрептококи инфекции на гърлото
Сандалово дърво 1:64 000 стаф. ауреус инфектирани рани, абсцеси, циреи
Мащерка 1:2000 ешерихия коли някои бъбречни инфекции
Чаен храст 1:12 800 гонококус гонорея
Чаен храст 1:200 пневмококус пневмония
Лимон 1:2000 к. дифтерие дифтерит
Канела 1:300 б. тифи тиф
Карамфилова пъпка 1:6000 м. туберкулозно туберкулоза

През 1971 г. бе публикувано индийско изследване, доказващо, че маслото от лимонова трева е по-ефикасно срещу стафилококус ауреус в сравнение с пеницилина и особено в сравнение със стрептомицина. Стафилококус ауреус е един от микроорганизмите, които са най-чувствителни спрямо етерични масла. Най-често се разпространява в инфектирани рани.

Валне лично потвърждава заключенията на лабораторни тестове по време на Втората световна война, когато в качеството си на военнополеви хирург е използвал разтвори от етерични масла като антисептични средства при обработката на огнестрелни наранявания. Всъщност етерични масла били прилагани със същата цел още през XVII в. В книгата си „Практическа ароматерапия" Валне цитира случай с 31 -годишен мъж, лекуван за белодробна туберкулоза през 1958 г. Препоръчана му била сериозна оперативна интервенция, но той отказал и вместо това се подложил на интензивна терапия. Ежедневно му били правени впръсквания в носа и ароматични клизми, които се оказали ефикасни, и след дванадесет години контролният преглед показал отлично здраве. Маслото от чесън, е друг мощен антисептик, използван при лечение на туберкулоза в една американска болница. Могат да бъдат цитирани много случаи на успешно излекуване на фактически всякакви видове инфекциозни заболявания с помощта на ароматерапията. Пионери в тази насока са група френски лекари, чието „тайно оръжие" се нарича аромаграма.

Вече споменахме, че плъхове, докосвани често с ръце в ранна възраст, имат по-стабилна имунна система в сравнение с тези, които са били лишени от такъв допир. Монтагю нарича това „твърде забележителна находка".

А натуристът Леон Хайтов заявява: „Съществуват сериозни доказателства за засилване на имунната функция след постигане на релаксация чрез масаж на меките тъкани."

Очевидно както масажът, така и етеричните масла по различни пътища са в състояние да увеличат естествените защитни сили на организма. Следва да се подчертае, че твърде вероятно е този процес да бъде по-ефикасен при индивид, който е релаксиран по време на лечението. Тук става въпрос за всички елементи на ароматерапевтичната процедура — масаж, етерични масла и релаксация. Всеки човек в „състояние на изтощение" или предразположен към инфекция би извлякъл полза от имуностимулиращите ефекти на ароматерапията.

Днес твърдението, че чесънът разрежда кръвта, има научно обяснение и се свързва с наскоро идентифицираното вещество, наречено „ажоене" - съставка на пресния чесън. В ход са клинични изпитания за използването му при лечение на тромбоза и за предотвратяване на кръвосъсирване по време на хирургически операции.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...