Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Ароматерапия  »  Основи на Ароматерапията  »  Защитна функция на етеричните масла  »  Аромаграма

Защитна функция на етеричните масла

Защитна функция на етеричните масла

Аромаграма

Аромаграма

Аромаграмата представлява холистичен подход при лечение на инфекции. В основни линии това е вземане на проба от инфектирания участък на пациента, „култивиране" в лабораторни условия (което води до бързо размножаване на бактериите), последвано от тестване на 10-15 различни есенции с цел да се установи кои от тях са най-ефикасни. След това три или четири от тези масла се предписват на болния, обикновено през устата под форма на капсули. По този начин лекарят е сигурен, че е намерил най-подходящото лечебно средство за всеки отделен пациент. Тук дори не е необходимо да се знае точно кои са микроорганизмите, причинители на инфекцията. Не всички френски лекари ароматерапевти са поддръжници на холистичните принципи, но на практика всички се доверяват на аромаграмата.

За целта се използват чисти съдове. Точно отмерена капка от всяко етерично масло, подлежащо на тестване, се капва върху бактериална култура (посявка на бактерии върху подходяща среда).

След няколко часа се появява видим кръг около всяка капка есенция, която е била способна да убие бактериите. Диаметърът на кръга, наречен зона на потискане, се измерва внимателно в милиметри. Колкото по-обширна е тази зона, толкова по-ефикасно е етеричното масло срещу бактериите в културата. Когато то не оказва никакво въздействие, зоната на потискане (кръгът) липсва.

АромаграмаХипотетичен пример за аромаграма. Шест различни етерични масла, означени с цифри, са подложени на тест срещу бактериална култура от тялото на пациент. Защрихованият участък се интерпретира като „зона на потискане" и показва доколко е ефикасно срещу микроорганизмите всяко от тестуваните масла. В конкретния случай за лечение могат да бъдат използвани етерични масла 3 и 5.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2118

Препоръчани продукти

Коментари за Защитна функция на етеричните масла

  Подобни статии

  Масло от кориандър

  Масло от кориандър

  Маслото от кориандър се извлича от растението Coriandrum sativum от семейство Сенникоцветни. Другото...
  Масло от копър

  Масло от копър

  Етеричното масло от копър се извлича от растението Anethum sowa от семейство Сенникоцветни. Известно...
  Масло от кипарис

  Масло от кипарис

  Етеричното масло от кипарис се извлича от растението Cupressus sempervirens от семейство Cupressacea...
  Евкалиптово масло

  Евкалиптово масло

  Етеричното евкалиптово масло се добира от растението Eucalyptus globulus от семейство Myrtaceae и е ...
  Масло от тамян

  Масло от тамян

  Извлича се от смолата на дървото Boswellia carteri от семейство Burseraceae и е известно още с наиме...
  Масло от здравец

  Масло от здравец

  Етеричното масло от здравец се извлича от растението Pelargonium odorantissimum от семейство Gerania...